Trading 212 // Slovenija 🇸🇮

Hmmm … zanimivo, jaz nisem imel nobenih težav. Verjetno je odvisno od posamezne osebe, ki obdeluje vlogo. :confused:

Skratka, najbolje da kontaktiraš podporo T212 in ti bodo poslali. Sem že velikokrat zasledil na forumu v preteklosti, da so pošiljali.

Poskusi tumaj: How to get a Tax Statement for the financial year? – Trading 212

Srečno!

Jaz nisem priložil nič, razen dokumenta, kjer je napisana celotna letna višina prejetih dividend, ki ga dobimo od T212. Si pa sam sproti vpisujem prejete dividende v excel, da je vpis dividend v davčno napoved hitrejši. Vlogo obdeluje FURS Velenje.

Ima kdo v lasti delnice od Kanadskih podjetij in jih je kupil na NYSE SE?

Kako so obdavčene dividende kanadskih podjetij?

Thnx za info če je kdo že imel izkušnje s tem
Lp

Zdravo,

Do sedaj sem oddajal napoved samo za dobiček od dividend kjer sem uporabil tečaj banke Slovenije na dan izplačila dividend.

Kako je pa z nakupom in prodajo delnic, kateri tečaj velja, isto?

Vprašam zato ker CSV datoteka ima tečaj od T212?

Thnx

Praviloma mora biti tečaj Banke Slovenije. Sam se sicer za napoved uporabil T212-evo tečajnico. Oddaja je bila OK. Zdaj je vprašanje ali je bila sreča ali je dejansko šlo za minimalno razliko.

Za dividende Kanadskih podjetij velja konvencija o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja (Številka 6/01).

Osebno sem imel bolj težavo z izpiskom v katerem je napačno naveden že odveden davek.

Uporabiti je potrebno referenčni tečaj ECB na dan nakupa/prodaje. Tečajnica v datoteki CSV ni prava in prihaja do manjših razlik v plus ali minus.

@brkofi potem popravis vse tečaje ? Se da, to kako uvozit iz spleta, da avtomatsko uvozi tečaj na določen dan ( dan nakupa in dan prodaje)?

Pozdravljeni. A je kdo pogruntal kako se da lažje vnesti podatke o trgovanjih preko XML v edavke?

A kdo ve ali se trgovanje s terminskimi pogodbami na borzne indekse vpisuje v isti obrazec kot trgovanje z delnicam?

Tako je. Nazadnje sem menjalne tečaje popravil ročno. Verjetno se da kako uvozit s spleta s primernimi računalniškimi veščinami.

Živjo vsem. Nov v T212, začel pred enim mesecem z nekaj drobiža da preverim zadevo, cilj mi je pa vlagati dolgoročno, predvsem v smislu varčevanja da se mi denar vsaj malo plemeniti in ne sedi na banki. Prvotni plan je bil sicer kupovati predvsem v ETF, ampak sem potem malo pobrskal po appu in so se mi zdele zanimive te predpripravljene tortice delnic. Tako sem investiral v tortico ARKK Inovation. Nekaj evrov imam že plusa. :sunglasses: :partying_face:

Kakšen hint okoli teh tortic, nihče ni še nič omenil tega - v osnovi se mi zdi dobra ideja, da nekdo z (verjetno) več znanja naredi nek razpršen portfolio. Kakšne pasti okoli tega? Sicer mi je jasno, da lahko gre hitro tudi navzdol, kot pri vseh podobnih investicijah. Bi se pa držal tistih “Top”.

Dobrodošel, @nejcb. :wink: :wave:t3:
Sam sem začel z vlaganjem eno leto nazaj in edini razlog, zakaj ne uporabljam več tortic, je prijava davkov na FURS, ko se ti nabere ogromno različnih instrumentov, ko moraš vsak nakup vnesti tudi v spletni obraze. Pa tudi začetniški hype me je minil, zato trenutno investiral v “le” 14 instrumentov. Želim ti veliko rasti! :wink:

Helouc Nejc,

Same here, zmanjšal sem pie količinsko, zaradi davčne.

Ce imaš druge borze razen USA se moraš ubadati se z vračilom preplavila davkov v tujini ( dvojno obdavčitev).

Obilico zaslužkov ti želim

Lp

Pozdravljeni,
sem nova uporabnica Trading 212 in bolj kot ne nova tudi v stocks svetu:)
Želela bi dolgoročno vsak mesec investirati v S&P 500, ampak vidim, da je na tej platformi možno investirati samo v WisdomTree s&p 500 3x daily leveraged, ali se motim in nikjer na najdem “navadnega” S&P-ja?
Kolikor sem videla, ta WisdomTree s&p obstaja šele slabo leto in naj bi deloval po sistemu “če gre s&p za y% gor, gre tale za 3xy% gor in pravtako v negativno smer”.
Mi lahko kdo kaj več o tem pove oziroma če ima kdo kakšen nasvet glede tega, če je “varno” investirati na dolgi rok v ta WisdomTree S&p ali raje odprem še en račun na kateri drugi platformi in v navaden S&P investira? Odpiranje se enega računa mi sicer res ni v interesu.

Hvala za pomoč:)

@libreus @Miha Hvala za info. Tole glede velike količine in prijave na FURS se je že meni porajalo ja. Bom verjetno prešaltal bolj na ETF. Nekaj sem bral okoli prijave na FURS, saj sem prav razumel da prijavim samo tisto leto ko prodam delnice?

In bi se v tem trenutku navezal na @Valentina1, novi accounti s Cipra imamo izgleda še kar omejen nabor ETF-ov, tale WisdomTree S@P500 sem tudi jaz gledal. Kakor jaz razumem so pač teli različni S&P ETFi itak od več različnih trgovalnih hiš, in ne obstaja “normalen” oz. original. Ali se motim?

Tako, ja - prijavo narediš, ko prodaš: vendar moraš takrat vnesti tudi vse predhodne nakupe. Novi account-i še nimajo dostopa do vseh instrumentov, ki so sicer na voljo na T212. Kolikor spremljam na forumu, jih sproti veliko dodajano. Če imaš kakšno posebno željo, jo lahko tudi zahtevaš v za to namenjeni temi na forumu. Ponavadi različni ETF-ji sledijo istim indeksom, zato pri izbiri velja preveriti stroške (TER). Sam imam najraje iShares. Primer za S&P 500, ki ima izredno nizke obratovalne letne stroške. Na nemški borzi je ticker SXR8, ki je v evrski valuti in ob nakupu (če imaš EUR account) ne plačaš konverzije.

Zdravo @Valentina1. Mislim, da sem zajel tudi tvoja vprašanja v zgornjem odgovoru Nejcu, vendar bi pri tebi dodal, da se (vsaj na začetku!) izogibaš instrumentom z vzvodom (leveraged ETP).

1 Like

Jaz imam VHYL Vanguard total world dividend.

ETF z zelo nizkimi stroški. 0.29 % Razpršeno na celotni svet (velik delež s&p 500)

Odvisno kaj iščeš, jaz sem bolj pasivc. Dam v delnico ki je stabilna in redno izplačuje dividende.

Liberus imaš delnice na DE borzi. Koliko davka ti vzame Nemčija? Imam še en star account na Iliriji in čakam dai naraste delnica in nato prodam in prestavim sem. Mi pa SE vzame 27% davka in se šlo 12,5 tak da moram potem posebej davčno v DE vlagat napoved dai vrnejo preplavan davek. Pa ne zanima kako je tu na T212?

Many thnx

Ne, nimam posameznih delnic na DE borzi. Večino posameznih delnic imam na NY borzi, nekaj majhnega pa Londonski.