Jaz nisem priložil niÄ, razen dokumenta, kjer je napisana celotna letna viÅ”ina prejetih dividend, ki ga dobimo od T212. Si pa sam sproti vpisujem prejete dividende v excel, da je vpis dividend v davÄno napoved hitrejÅ”i. Vlogo obdeluje FURS Velenje.
Ima kdo v lasti delnice od Kanadskih podjetij in jih je kupil na NYSE SE?
Kako so obdavÄene dividende kanadskih podjetij?
Thnx za info Äe je kdo že imel izkuÅ”nje s tem
Lp
Zdravo,
Do sedaj sem oddajal napoved samo za dobiÄek od dividend kjer sem uporabil teÄaj banke Slovenije na dan izplaÄila dividend.
Kako je pa z nakupom in prodajo delnic, kateri teÄaj velja, isto?
VpraÅ”am zato ker CSV datoteka ima teÄaj od T212?
Thnx
Praviloma mora biti teÄaj Banke Slovenije. Sam se sicer za napoved uporabil T212-evo teÄajnico. Oddaja je bila OK. Zdaj je vpraÅ”anje ali je bila sreÄa ali je dejansko Å”lo za minimalno razliko.
Za dividende Kanadskih podjetij velja konvencija o izogibanju dvojnega obdavÄevanja dohodka in premoženja (Å tevilka 6/01).
Osebno sem imel bolj težavo z izpiskom v katerem je napaÄno naveden že odveden davek.
Uporabiti je potrebno referenÄni teÄaj ECB na dan nakupa/prodaje. TeÄajnica v datoteki CSV ni prava in prihaja do manjÅ”ih razlik v plus ali minus.
@brkofi potem popravis vse teÄaje ? Se da, to kako uvozit iz spleta, da avtomatsko uvozi teÄaj na doloÄen dan ( dan nakupa in dan prodaje)?
Pozdravljeni. A je kdo pogruntal kako se da lažje vnesti podatke o trgovanjih preko XML v edavke?
A kdo ve ali se trgovanje s terminskimi pogodbami na borzne indekse vpisuje v isti obrazec kot trgovanje z delnicam?
Tako je. Nazadnje sem menjalne teÄaje popravil roÄno. Verjetno se da kako uvozit s spleta s primernimi raÄunalniÅ”kimi veÅ”Äinami.
Živjo vsem. Nov v T212, zaÄel pred enim mesecem z nekaj drobiža da preverim zadevo, cilj mi je pa vlagati dolgoroÄno, predvsem v smislu varÄevanja da se mi denar vsaj malo plemeniti in ne sedi na banki. Prvotni plan je bil sicer kupovati predvsem v ETF, ampak sem potem malo pobrskal po appu in so se mi zdele zanimive te predpripravljene tortice delnic. Tako sem investiral v tortico ARKK Inovation. Nekaj evrov imam že plusa.

KakÅ”en hint okoli teh tortic, nihÄe ni Å”e niÄ omenil tega - v osnovi se mi zdi dobra ideja, da nekdo z (verjetno) veÄ znanja naredi nek razprÅ”en portfolio. KakÅ”ne pasti okoli tega? Sicer mi je jasno, da lahko gre hitro tudi navzdol, kot pri vseh podobnih investicijah. Bi se pa držal tistih āTopā.
DobrodoŔel, @nejcb.

Sam sem zaÄel z vlaganjem eno leto nazaj in edini razlog, zakaj ne uporabljam veÄ tortic, je prijava davkov na FURS, ko se ti nabere ogromno razliÄnih instrumentov, ko moraÅ” vsak nakup vnesti tudi v spletni obraze. Pa tudi zaÄetniÅ”ki hype me je minil, zato trenutno investiral v āleā 14 instrumentov. Želim ti veliko rasti! 
Helouc Nejc,
Same here, zmanjÅ”al sem pie koliÄinsko, zaradi davÄne.
Ce imaÅ” druge borze razen USA se moraÅ” ubadati se z vraÄilom preplavila davkov v tujini ( dvojno obdavÄitev).
Obilico zaslužkov ti želim
Lp
Pozdravljeni,
sem nova uporabnica Trading 212 in bolj kot ne nova tudi v stocks svetu:)
Želela bi dolgoroÄno vsak mesec investirati v S&P 500, ampak vidim, da je na tej platformi možno investirati samo v WisdomTree s&p 500 3x daily leveraged, ali se motim in nikjer na najdem ānavadnegaā S&P-ja?
Kolikor sem videla, ta WisdomTree s&p obstaja Å”ele slabo leto in naj bi deloval po sistemu āÄe gre s&p za y% gor, gre tale za 3xy% gor in pravtako v negativno smerā.
Mi lahko kdo kaj veÄ o tem pove oziroma Äe ima kdo kakÅ”en nasvet glede tega, Äe je āvarnoā investirati na dolgi rok v ta WisdomTree S&p ali raje odprem Å”e en raÄun na kateri drugi platformi in v navaden S&P investira? Odpiranje se enega raÄuna mi sicer res ni v interesu.
Hvala za pomoÄ:)
@libreus @Miha Hvala za info. Tole glede velike koliÄine in prijave na FURS se je že meni porajalo ja. Bom verjetno preÅ”altal bolj na ETF. Nekaj sem bral okoli prijave na FURS, saj sem prav razumel da prijavim samo tisto leto ko prodam delnice?
In bi se v tem trenutku navezal na @Valentina1, novi accounti s Cipra imamo izgleda Å”e kar omejen nabor ETF-ov, tale WisdomTree S@P500 sem tudi jaz gledal. Kakor jaz razumem so paÄ teli razliÄni S&P ETFi itak od veÄ razliÄnih trgovalnih hiÅ”, in ne obstaja ānormalenā oz. original. Ali se motim?
Tako, ja - prijavo narediÅ”, ko prodaÅ”: vendar moraÅ” takrat vnesti tudi vse predhodne nakupe. Novi account-i Å”e nimajo dostopa do vseh instrumentov, ki so sicer na voljo na T212. Kolikor spremljam na forumu, jih sproti veliko dodajano. Äe imaÅ” kakÅ”no posebno željo, jo lahko tudi zahtevaÅ” v za to namenjeni temi na forumu. Ponavadi razliÄni ETF-ji sledijo istim indeksom, zato pri izbiri velja preveriti stroÅ”ke (TER). Sam imam najraje iShares. Primer za S&P 500, ki ima izredno nizke obratovalne letne stroÅ”ke. Na nemÅ”ki borzi je ticker SXR8, ki je v evrski valuti in ob nakupu (Äe imaÅ” EUR account) ne plaÄaÅ” konverzije.
Zdravo @Valentina1. Mislim, da sem zajel tudi tvoja vpraÅ”anja v zgornjem odgovoru Nejcu, vendar bi pri tebi dodal, da se (vsaj na zaÄetku!) izogibaÅ” instrumentom z vzvodom (leveraged ETP).
Jaz imam VHYL Vanguard total world dividend.
ETF z zelo nizkimi stroŔki. 0.29 % RazprŔeno na celotni svet (velik delež s&p 500)
Odvisno kaj iÅ”ÄeÅ”, jaz sem bolj pasivc. Dam v delnico ki je stabilna in redno izplaÄuje dividende.
Liberus imaÅ” delnice na DE borzi. Koliko davka ti vzame NemÄija? Imam Å”e en star account na Iliriji in Äakam dai naraste delnica in nato prodam in prestavim sem. Mi pa SE vzame 27% davka in se Å”lo 12,5 tak da moram potem posebej davÄno v DE vlagat napoved dai vrnejo preplavan davek. Pa ne zanima kako je tu na T212?
Many thnx
Ne, nimam posameznih delnic na DE borzi. VeÄino posameznih delnic imam na NY borzi, nekaj majhnega pa Londonski.
Novi accounti imamo trenutno res bolj Ŕvoh izbiro, in so vsi Equity ETFi "Levereged.