vidim, da vas precej uporablja N26, kakšna je dejanska razlika med direktnim transferjem s svoje banke na T212 ali preko N26 ?
Samo fee nakazila ali še kaj? Glede na to, da želim dolgoročno vlagati in bi npr vsak mesec nakazal 500 eur, je fee 0,3X EUR zanemarljiv? ali sem kaj spregledal tukaj?
Jaz sem poskušal nakazat iz NLB. In so mi hoteli vzet 1%. To je bolano veliko. Tako da sem sedaj odprl N26 račun vendar še čakam na kartico, da lahko potem začnem pošiljat. Tako da tudi še ne vem kakšna je provizija na N26. Tistih cirka 0.3€ kot si napisal zgoraj sigurno drži?
Miha v mislih sem imel 0,3X EUR, med 30 in 40 centi na transakcijo, seveda bi bil 0,3% že absurd
@MaticPecovnik T212 nudi za nakazila preko banke ali skrilla, do zneska 2000 EUR brezplačno nakazilo, nad ta znesek pa obračunajo 0,7% Feeja - Obračuna ga T212 in ne naša banka, da nebo pomote, sklepam, da med transferjem še kaj plačaš svoji banki
@libreus kolikšna pa bi bila provizija iz N26 na T212 in povprečni mesečni stroški z upravljanjem računa?
Sam sem zaceu uporabljati trading212 septembra in do sedaj nisem razmisljal o davkih in izplačilih. Ker sem pa sedaj naredil nek plus, in bi si to rad izplacal, kaj moram narediti. Je res treba to prijavati davcni? in če že, koliko ti davčna vzame, recimo na 10k € če si daš dol, verjetno gre ta denar direkt na banko iz katere si prej nakazoval denar na t212?! In kaj je s temi trejdi ki recimo swingaš, day trejdaš, jaz sem šel ven in not v delnico 1000x ali več?! Ali davek plačas samo na denar ki si ga pač nakažeš dol na svojo banko? koliko
Uh, kje začeti. Davek se plača na vse prodane delnice, pri katerih si ustvaril dobiček. Prijaviti moraš tudi posle, s katerimi si imel minus. Praktično vse zaključene transakcije. Davek je 27,5 % za prvih pet let držanja delnice. Po petih letih se davčna stopnja znižuje na vsake 5 let. Po 20 letih ne plačaš nobenega davka na dobiček.
Predlagam, da si za prvi korak prebereš TOLE in tole.
Če imaš digitalno potrdilo, lahko vse vnose narediš tudi prek portala eDavki. Če si vešč, lahko vse transakcije spremeniš v datoteko XML in ti uvozi vse s par kliki. Jaz nisem, zato jih preko 800 vnašam na roke.
Je morda kdo od vas po 1.1.2021 nakazoval večje zneske (>5000€) z N26 na T212? Je tudi v tem primeru nakazilo brez provizije?
Lahko poveste, kakšne zneske ste nakazovali? Če nič drugega, bom nakazal večkrat po manj.
O davkih se je smiselno pozanimati pred odprtjem trgovalnega računa. @libreus ti je prijazno posredoval povezavo na relevantne informacije. O svojih davčnih obveznostih se moraš podučiti sam.
Spraševati neznance na internetu o davkih je nespametno, saj boš posledice nosil sam ne glede na (ne)pravilnost nasvetov.
Ko ti bodo zakonske osnove jasne boš vedel kaj prijaviti. O reševanju tehnikalij pri prijavi v eDavke smo si tukaj že nekaj dopisovali.
Živjo,
Kolikor sem jaz razumel, nakazilo denarja do skupne vrednosti 2.000 EUR preko kreditnih kartic (N26, Revolut, ApplePay…) ni obračunanega stroška - tako je bilo tudi pri meni). Vsak EUR več, bremenijo z 0,7% investicije - to osebno še nisem preveril.
Drug način je nakazilo preko banke, ki ga pa Trading 212 ne bremeni razen kolikr rabiš plačat svoji banki za transakcijo.
Imam pa tukaj vprašanje za vse tiste, ki ste že nakazovali preko banke (spletne banke). Trading 212 ti pripravi par številk katere moraš dodat ko nakazuješ, za nekaj teh številk ne vem kam bi jih vpisal, verjamem pa da moraš uporabit vse
Podatki kot so ime banke, naslov banke, IBAN, BIC in payment reference so mi jasni. Ne vem pa kam bi vpisal, ACCOUNT NUMBER in SORT CODE? Ste dali to v description?
Hvala.
dobis kodo za referenco (to pomeni, da znajo dati na tvoj racun). naslovnik je beneficiary name, in potem potrebujes se IBAN/BIC. To se je rabilo za nakazilo iz revoluta. Drugega ne.
Vprašanje glede prijave davkov in sicer v zvezi z konvertiranjem valute.
Torej v zakonodaji točno piše, da je potrebno upoštevati tečaj ECB na dan prodaje delnice, če je bila kupljena v tuji valuti.
Zdaj pa v čem je fora. Trading212 seveda uporablja live FX tečaj, torej je moja delnicia iz v € konvertirana po točno tistem njihovem tečaju v tisti sekundi. Ki je sicer zelo podoben ni pa isti kot ECB tečaj ( Ponavadi se razlikuje za kako desetinko centa ampak trejde je seveda treba vpisovati na 4 decimalke za ničlo ),
Konkretno vprašanje torej je - ali jaz , ko vpisujem prodan trejd sam še enkrat skonvertiram po ECB tečaju iz v € in se ne oziram na to , koliko so mi trading212 nakazali po njihovem tečaju na račun . Meni je žena računovodkinja rekla, naj naredim tako.