Trading 212 // Slovenija 🇸🇮

Uf, to je pa res nerodna situacija … ne vem, zakaj so šli odpirati registracije brez, da bi zagotovili vsah osnovne, najpopularnejše instrumente/ETF-e. :pensive:

Na Londonski ti vzamejo ki davka ali vse plačaš FURS?

Lp

Na Londonski imam dva sklada, za katera ne odtegnejo nobenega davka, torej samo FURS.

Zdravo, Ali je na T212 kakšen ETF, ki bi sledil uranu?

Zdravo,

Mi lahko kdo pove kako je z davki če imaš odprt račun pri T212 za primer nakupa in prodaje delnic.

Primer nakup Apple za 1.00€ prodaja za 1.200 € ( v istem letu) davek na teh 200€. ali ZDA že avtomatsko vzamejo 15% kot pri dividendah ali plačam vse 27,5% v SI?

Thnx za info

ZDA v tem primeru ne vzame nič.

Zdravo,

ve kdo kako se iz CFD-ja prenese trejde za potrebe FURSA? Imam dosti transakcij pa bi mi ročno vzelo kar nekaj časa, da se vse vnese.

Hvala vsem za pomoč

Zdravo,

sam sicer ne uporabljam CFD-ja, bi pa sam kontaktiral staff, ki ti bo zagotovo priskrbel te podatke.

Poskusi na tej povezavi.

The document includes an attachment showing a list of all executed trading deals in your Invest or CFD account during the respective tax year, as well as a Dividends Attachment confirming the dividends that you received.

Pri vnosu zahtevka izberi CFD kategorijo.

Srečno!

Zdravo,

ker se je tudi meni nabralo kar nekaj trejdov (400+), sem se odločil spisati Phyton skripto: https://github.com/Neophytez/t212-edavki

Ne odgovarjam za morebitne napake pri vnosu.

Uspešno!

Lenar

1 Like

Živjo,

mene pa zanima če je potrebno prijavljati dividende, tudi če imaš znotraj PIE-a nastavljen auto reinvest. Ali je mogoče v tem primeru velja da jih prijaviš ko narediš prodajo?

LP

Zdravo. Seveda, potrebno je prijaviti vse dividende, ne glede na to, kako jih ti kasneje uporabiš/re-investiraš. :wink:

Hmm kaj pa tole, a ne bi v tem primeru moralo veljati isto:
“ETF skladi na Ljubljanski borzi avtomatsko reinvestirajo dividende v iste delnice, kar ustvarja dodaten donos, saj pri izplačilu dividend ni davčnega odbitka. Vlagatelj, ki je sam kupil delnico nekega podjetja in nanjo prejel dividende, je dolžan plačati davek. Ker ETF ni dolžan plačati istega davka, ker je znesek reinvestiran, vlagatelj prejme celotno dividendo prek sklada.”

Na več straneh, sem to zasledil, ampak samo ta je dostopen brez naročnine:

Saj ti jasno piše: gre za akumulacijski ETF. :+1:t3:

Ok samo preverjam, thanks za hiter odgovor. Z ETFjim sem šele začel, tako da se sproti učim :wink:

Skripta super deluje, thanks! Imaš za pir :smiley:
A za dividende pa kolikor vidim niti edavki ne omogočajo vnosa preko xmlja? Sicer jih je bistveno manj (mislim da na četrt-letje).

Ta sistem pa ne deluje pri fizičnih osebah?

Kupiš delnice podjetja X
Podjetje X ti izplača dividende
Te divide reinvestiras v podjetje X

Se je že kdo spuščal v debato z FURS in o tem?

ETF je produkt, ki kotira na borzi. Fizična osebna nima povezave s tem. Pravila za davke so opredeljena v zakonu - tukaj ni prostora za “debato” s Fursom. :wink:

Hvala za razlago.

Počasi bom moral določenim članom že pir častit.

1 Like

Hvala! :beers:

Danes sem skripto posodobil za vse tiste, ki imate T212 račun v USD base valuti.

Dodal sem konverzijo iz USD v EUR (skripta prebere tečaj na dan transakcije iz CSV datoteke).

Danes sem pisal T212 podpori, da mi pošljejo tax statement za leto 2021. Eno uro kasneje dobim zahtevane dokumente, vendar za napačno osebo!

Poslali so mi torej izpisek vseh transakcij in dividend random osebe. Toliko o tem, kako varni so vaši podatki.